Policija

=- 908. —

· чак и жене узимају удела и захтевају да се ухапсе. Полицијски чувари често имају да се сатима препиру са женама, које хоће да уђу у затвор и да унесу собом и децу своју. Обично им се жеља и испуњава, када је муж већ у затвору и када жена за"тражи да је са својим супругом. Конфор у затвору под американском управом је тако ваљан, да су урођеници чак забринути, где да нађу милостивог полицајца, који би их за-"творио и досудио им милосрдну осуду од неколико месеци затвора. ; Стари шпански метод затваграња у тврђави и сурови закони

«старога времена нестали су тамо

за навек. Апсана је престала "тамо да буде „кућа необична“. _- Полицајци у Порто-Вику имају дзедну дугачку рацветану камџију на својим палицама, које тиме више изгледају као украс но као корисне направе. За по„лицајце се бирају људи крупни и снажни, да су у стању да реше и најтеже случајеве на улици. Годишња скупштина Интерна“ жционалног друштва за идентификацију. — Прва годишња скупштина овога друштва одржана је ове године у Њу-Јорку и трајала је три дана: 10, 11 и 12јуна. Задатак ове скупштине је био

да својим члановима и остали-

ма који показују интересовање за полиц. службу изнесе модерне методе истраге, и да престави велику важност и употребу отисака прстију као срества за идентификацију. За време скупштине поред осталога рада читали су се и ови радови, обично праћени илустрацијама:

„Еволуција њу-јоршке полиције и систем кажњавања од 1632 год. до данас — од Патрика Рајана вишег полиц. чиновника у њу-јоршкој полицији“; „Персонална идентификација, историја и развитак Хенријевог. система о отисцима прстију, Бертијонажа, тетовирање итд“; „Идентификација у страним земљама и прва употреба отисака прстију у Америци“ од Д-р Хенриха Фореста лекара; „О Дактилоскопији, како. се врши и зашто је поуздана“ од Титлеа проф. крив. права на њу-јоршком универзитету; „О употреби и вредности отисака прстију у судству“ од једног вишег чинов. судског; „Употреба и вредност отисака прстију у одељењу за поправку криваца“ од г-ђице Гертруде Сулендер, експерта за идентификацију у корекционом заводу.

О Дактилоскопији као систему за идентификацију помоћу отисака прстију издао је специјалну књигу у 1907 год. уредник нашег листа г. Лазаревић.