Policija

— 509 —

Измена административних 3акона у Румунији. — Румунски Министар Унутрашњих Дела образовао је две комисије и то: једну ради изучавања и израде пројекта изборнога закона, како за изборе у парламенту такоги окружних и среских одбора и посланика, другу, пак, за уједначење администрације. — У прву комисију су били ушли 11 виших државних чиновника, а у другу 25 њих од којих 9 бивших окружних начелника.

Како се чиновничка задруга савеза немачких чиновника снабдева новцем. — Управа задруге немачких чиновника искористила је и лутрију да би дошла до што већег капитала, а са тиме и што већег квантитета робе за задругаре. Она је издејствовала одобрење Министра Унутрашњих Дела да у овој години може приредити две велике лутрије по 250.000 лозова. Сваки лоз продаје се 3 марке, а главни згодитак је од 25.000 марака. Прва лутрија је била у јуну месецу. Зар се не би могле и Управе

наших задруга да заинтересују

овом комбинацијом 2

Заслужено награђивање. — У месецу априлу ове године пољска полиција из варшавског округа пронашла је 33 случаја из-

вршених разбојништва од 52 случаја колико су се догодили. По– сле тога су престала разбојништва, а народ ослобођен овога: терета, из захвалности према по- _ лицији за њену успешну акцију, поклонио је полицајцима оби– лате дарове ЕН ускршњих. празника.

За исту успешну борбу са равбојницима у лубенском округу добили су полицијски чиновници од окружне скупштине новчане дарове, некоји и по 10. 000; пољских марака.

Жртва дужности. — Ноћи између 23 и 24 јуна ове године. погинуо је у Гучу Божидар Гавриловић, жандарм У жандармеријске чете. Убили су га кри– умчари, које је на делу ухватио. Прво су покушали да га потплате, па кад у томе нису успели јер је покојни Божидар био савесан и исправан заштитник друштва — убили су га. Да би одали заслужно и достојно признање овој савесности и чести– тости, као и херојском пожртвовању у вршењу званичне дужвности, старешине и другови пок. Божидара, иницијативом четног наредника Војина М. Пе– тровића, образовали су одбор за прикупљање прилога у циљу подизања споменика пок. Божидару на месту где је погинуо, и указивање прве помоћи ње–