Policija

= 50 -—

товој жени, која је остала без игде ичег. У овом циљу одмах је прикупљено 575 дин. од гг. официра, подофицира, каплара _ и редова У жанд. чете у Чачку. "Овај пример другарског и старешинског пијетета за сваку је похвалу. Желети је, да и меродавни фактори учине штогод за жену пок. Божидара.

Пок. Божидар имао је 32 год. и учествовао је као борац, у «свим ратовима: од 1912 год. до ослобођења. Бог да му душу прости и слава му!

Помоћ општинским деловоћама, — Решењем Финанцијског Комитета одлучено је, да се општинским деловођама да помоћ

· од по 250 динара месечно за

месеце: мај, јуни и јули ове године. Министарство Унутрашњих Дела молило је Министра Финансија, да нареди свима Финансијскм Управама исплату ове помоћи општинским деловођама.

Како се кажњава за крађе у Абисинији. — Један абисински радник прича овакву епизоду из тамошње полиције, која врло лепо илуструје, како се у тој земљи бори полиција против кра_ дљиваца. |

Први Министар био је извештен о крађи једног скупоценог

|сата окићеног дијамантима. Осумњичена су била три роба, који нису хтели о томе ништа признати, и поред тога што је камџија била употребљена у довољној мери.

Кад све то није помогло Министар нареди те се доведе једна млада девојка, која је служила као медијум хипнотичарима, успавају је и около ње поставе сва три роба. По наредби хипнотичара, после нНеког времена, устаде девојка, приђе црнцу, који је стајао у средини и положи руку на његово раме. Црнац сместа признаде крађу и би осуђен ампутирањем једне руке и једне ноге.

Услужна госпођица. — Кад човек ове редове прочита и нехотице сети се оне наше: друга земља, други обичаји.

· Један полицајац из Наглпоаи (Енглеска) поведе у полицију неког старог и мртво пијаног човека. Докле је неко време старац тетурао било;је и које како, али кад паде на сред пута сиромах полицајац и сам мораде остати поред њега. У то наилази једна Госпођица од својих тако 19 година и сазнав у чему је ствар понуди своју помоћ. И ухватише старца с једне стране полицајац, с друге Госпођица и поведоше га даље. Тако су ишли око миљу и по, докле не наи-