Policija

— 412 —

ПОЛИЦИЈА У РЕВОЛУЦИОНАРНОЈ РУСИЈИ

(1) После фебруарске револуције 1917; Њу бољшевичкој „Совдетији“; И) У областима поседнутим Дењикиновим армијама).

у с 1 4 После · фебруарске „револуције 1917, за време привремене владавине, прво књаза Лвова а затим Ра, полиција је постојала под именом „народне милиције“ и сачувала је ту организацију, импровизирану првих дана револуције, све до октобра 1918, када су бољшевици дошли на власт.

„Совјет радничких и војничких депутата“, стојећи на челу револуционарног покрета у Петрограду, пристао је да призна прву привремену владу, коју је образовао књаз Лвов, али под извесним условима. Један од првих услова тога Совјета привременој „влади, био је распустити полицију и заменити је народном милицијом. Овај је услов ушао у мартовску декларацију и телеграфским путем био је распрострањен по целој држави. Кадсу примили телеграме о замени полиције народном милицијом, сви они, који су се били дочепали власти по провинционалним револуционарним организацијама, почели су одмах, према тој краткој формули, осигуравати јавну, личну и имовну безбедност „ослобођених“ руских грађана, тако да је ова „народна милиција створена, по разним градовима, потпуно по вољи и укусу месних „совјета“ и „комитета“,

Наредба о распуштању полиције била је извршена врло просто: у центрима — Петрограду и Москви, у варошима и по жељезничким станицама, бунтовничке банде разоружавале су полицајце и жандарме, | пустошиле или палиле полиписке постаје и чиновничке станове, уништавале ЦРТарије библиотеке и архиве. Једном речју, полицију је „укидао“ и „распуштао“ како је и ко је хтео, а према револуционарним схватањима. Из хапсана и других полициских установа попуштани су сви затвореници, те су онда и они сами узели активног учешћа у „укидању полиције“. Тиме се само и тумачи, што је, у Петрограду и другим варошима, пре свега био уништен сав материјал кривично-истражне полиције, попљачкане све архиве централног и: провинциалних идентификационих и дактилоскопских биро-а, а по неким местима и архиве окружних судова.