Policija

— 4713 —

По захтеву „Совјета“, полицајци и жандарми старог режима били су за кратко време мобилисани и МЕ у бојне линије, на фронт. Тако се „распуштање, полиције“ завршило. Широка поља руског царства, са 200 милиона становника, остала су без полициског надзора, а у исто време пуштено је на слободу, према званичним статистикама, 180.000 робијаша и других злочинаца, који су одмах почели организовати лоповске, разбојничке и пњачкашке банде.

Тада је почела организација „народне милиције“.

По малим варошима, та се организација милиције вршила на миран начин. Некадањи шеф полиције постајао је „комесар милиције“, а жандарми и пена почели су носити ПРЕ траке и звати се „милиционерима“; атрибут „полициски“ био је замењен са „милициски“, Како су, пак, сви полицајци млађи од 40 година били упућени на фронт, милиције су, по провинцијама, сачињавали стари полицајци и инвалиди (по три пут“ рањени, — јер су сви они, који нису били бар три пут рањени, а имали су мање од 40 година, морали ићи на фронт).

У великим варошима, „комитети друштвене безбедности“ вршили су наименовања комесара милиција, или окружних комесара или каткад, као у Москви, и једних и других. Ови нови чиновници били су бирани међу адвокатима или другим слободним професијама, али увек без икаквог административног или полициског искуства. Непознавајући полициски занат, они · су, разуме се, образовали милиције по својој ћуди и својим схватањима. У самој ствари, већ и пре наименовања оваквог „комесара“, за време првих дана анархије, готово по свима квартовима већих вароши већ су биле организоване „квар- | товске милиције“ с „квартовским комесарима“ начелу. Ове су милиције сачињавали вдћином студпнти и радници, а често и криминални типови из оних група, које су, првих дана побуне, пљачкали полициске постаје. Ови „милициски“, наоружани пушкама, револверима и официрским сабљама, одржавали су ред на улицама. Униформе су им биле произвољне, али су сви били украшени црвеном пантљиком, а одликовали су се још и демократском навиком, да по цео дан грицкају семенке и пљују их на под; за време револуције, овај је спорт био у великој моди у Русији. Да би се разонодили, милиционери су пуцали на мачке и псе, а каткад, особито ноћу, и на фењере.