Policija

ИО =

ници се деле на 2—3 вода, а сваким од водова командује по један старешина Стеј.

У великој и пространој авлији, из које воде излази на двоја велика врата (капије) у два равна правца, налазе се увек, у свако доба дана и ноћи по двоја велика пожарничка кола, са. | свим потребним прибором и увек спремна за полазак. Коњи су упрегнути и у једна и у друга кола.

Ова централа спојена је са свима паи најудаљенијим крајевима вароши. Све су улице означене нарочитим бројевима, и у свакој од њих, на једном нарочитом стубу, налази се при- | чвршћена по једна мала четвороугаона метална кутија. На сре-

"дини њене предње стране утиснуто је у једном округлом отвору мало, округло стакло, а изнад отвора стоји натпис: „Ене“ (ватра).

Претпоставимо на пример, да је избио пожар у ма којој

кући у улици број 28. Сопственик запаљене куће, позорник, или ма који од пролазника, који је први приметио пожар, одмах. Ће отрчати до стуба, на коме је кутија и ударити каквим твр_ дим предметом (каменом, штапом или ножем) у оно мало стакло. Чим исто прсне, онога момента, у соби дежурног пожарног чиновника у централи зазврчи јако електрично звонце, а истовремено на једном нарочитом апарату искочи мала таблица са бројем 28. Знак на узбуну који по том даје дежурни чиноввик нарочитом пиштаљком, довољан је, да се дежурни вод по– жарника за пар тренутака створи у пространој авлији.

Дежурни чиновник гласно викне „Руетиу ејрти“ (двадесет осам), а исти тај број понови и вођа дежурног вода. Чим је то готово, пожарници ускачу у кола (наравно да сваки од њих тачно зна своје место и дужност) и већ у следећем моменту кола. излазе из авлије и јуре свом брзином у правцу улице бр. 28.

Неко ће упитати, како је могуће јурити колима н. пр. кроз улице Чикага или Пицбурга, кад се зна, да су готово у свако. доба закрчене огромним бројем народа. Лако. На великим пожарничким колима која изјуре из авлије највећом брзином, налази се намештено једно велико звоно, величине мањег звона. у торњу какве цркве. један пожарник стално удара у исто и народ се одмах раскрчује и склања, правећи слободан пролаз

"ва кола. | Није за казивање, али да бих што боље илустровао овај