Policija

· — 730 —

очима. На грудима му виси једна повелика таблица на којој је крупвим словима наштампано: „| ат бИпа р!еазе ћејр те“

(О лакту леве руке виси му корпа у којој има ваздан разних ситница и дрангулија као: пера, оловака, игала, увлака, пертла за ципеле и т. д. Чим му дадете милостињу — по неку центу _ (сепћ), он вам одмах пружа корпу да узмете неку од ситница.. Разуме се да то ретко ко учини.

Такав просјак само стоји и ћути чекајући мирно и стрпљиво: да му ко од пролазника што год удели, а не кука и не богоради као наши који вичу, кукају, и вежу небо са земљом само да ти истерају који грош.

„им иза #

ЖАНДАРМИ У ОВОМ РАТУ

Прочитавши у 18 броју „Полиције“ чланак мога колеге: наредника Вишњића „Улога наше жандармерије у овом рату“, дало ми је повода да и ја проговорим неку реч о жандармима: и њиховој улози у овом рату.

У овом осмогодишњем рату наша се војска одржала на својој висини, као ни једна војска на свету, што нам признају и наши савезници и наши непријатељи. Да ни мало не ласкам: сваки ће признати, да је у томе наша жандармерија играла. најважнију улогу.

Жандарми су се у овом рату показали достојни својих. другова са Чукур-чесме из 1862. године. јер они су се свуда и на сваком месту борили, на највеће задовољство и дивљење својих претпостављених старешина. Жандарми су се борили на опште задовољство као целина. Борили су се, кад су били у саставу са другим јединицама. Борили су се, тако исто, у мањим самосталним оделењима и као појединци. Београд, Космај, Кроја, као и сви положаји на солунском фронту, биће вечита: верна слика жандармеријске храбрости, у борби за одбрану и ослобођење Отаџбине. Што се наша војска одржала на со. лунском фронту, и што је показала приликом пробоја фронте

: ја сам слеп молим помозите ми. » Бакарни новац вр. 5 п. Д.