Policija

= 7131 —

таке сјајне успехе, велика је заслуга и наше жандармерије, | јер су они били у свакој чети на положају. И увек су пред-

њачили, храброшћу, дисциплином и редом тако, да нема ни

једног командира, нити другог старешине, који је имао жан-

дарма под собом, да се о њима не изражава најповољније и

са пуно; хвале. 75

ја ћу навести један пример жандармеријске храбрости, који је досад остао незапажена, којом су се прили«ом жандарми показали достојни својих другова са Београда.

Кад су Аустријанци 29. јула 1914 г. почели да бомбардују Шабац и исте ноћи спрам Кленка почели у чамцима да прелазе преко Саве, тај су прелаз целе ноћи бранили жандарми из Шапца, са својим командиром капетаном Г. Максимом ДУчићем, са граничним стражарима, и нешто стараца из последње одбране, наневши непријатељу велике губитке, јер су му на' Сави потопили неколико чамаца пуних војника, и на том су се месту одржали све до у јутру 30. јула. Оступили су тек кад. је се непријатељ појавио у њиховој непосредној близини, наступајући у великим масама низ Саву од Дреновца ка Шапцу. И што тада нису сви пали у ропство има се само захвалити густој магли.

На закључку опет ћу напоменути, да, као што наша војска служи за пример целом свету, тако исто и наша жандармерија. може служити као пример свима жандармеријама у свету, у погледу националне свести, јер нема ни једне жандармерије у свету, да је пролила толико крви за своју Отаџбину као српска..

Семтембар 1920. г. Шабан. Тодор С. Милутиновић жанд. наредник 2. ч. 3. бат. 1. ж. бриг..

ХЕРОЈ ДАМЈАН ВИДАКОВИЋ жандармеријски наредник

пате ———

Господин Министар Унутрашњих Дела, решењем У. Б. Бр. 14.226 на предлог Начелника округа врањског Бр. 7572, од 1. августа, а на основу чл. 12. закона о јавној безбедности и чл. 25 и 27 зак. о жандармерији, наградио је новчано, са 150 динара, жандармеријског наредвика Дамјана У. Видаковића,.