Policija

·— 740 —

такса: за исшупне крађе из Тар. Бр. 82 (2 дин.), а за преступне из Тар. Бр. 194. (10 дин). |

Према оваквом стању ствари питач је погрешио што је. узео у рад тужбу покраденог господара против слуге без наплате прописне таксе, јер је тиме створио себи крквицу из чл. 55 тач. 1 закона о таксама, због које може бити осуђен на плаћање пешогубе ненаплаћене таксе. Казну ову изриче Генерална Дирекнија Посредних Пореза.

Ш

Полицијски писар г. Рад. Ж. Миловановић саопштио нам је:

Да је полицијска власт по тужби села Житорађе противу Мијушка Караџића из Топснице за то: што је се за време окупаторске власти самовласно населио на утрини села Житорађе, па по том стално заузимао сеоску утрину, док није заувео простор од 30 хектара, — повела ислеђење и утврдила, да је се тужени Мијушко самовласно населио иб утрини села. „шторађе. За ово дело самовлашћа Мијушка је казнила, по 5 375 а крив. зак. пресудом од 19 фебруара ове г. Бр. 2219 . са 15 дана затвора и да напусти самовласно заузето земљиште, а ако полаже какво право на то земљишт те, да то код суда утврди. По жалби Мијушковој а на основу 85 15 и 18 полиц. уредбе првостепени суд оснажио је прес гуду полицијске власти.

2

Незадовољан оваком пресудом Мијушко је се жалио Го· сподину Министру Пољопривреде и Вода. Ово је Министарство дало полицијској власти наредбу Бр. 583 која гласи:

„По овом предмету мора се пречистити стање ствари односно навода жалиочевог у његовој жалби од 25/У ове год, да је он имао земљиште дато му од државне утрлне у селу Топоници, среза добричког, на коме је, велц, раније подигао своју кућу, те сад треба извидети и ухврдити, да ли је то земљиште он заиста добио од државе, кад га је добио и по пак одлуци и од када је та одлука. Колико је то земљиш:е

и где се оно тачно налази; па уз то, да ли је то земљиште, ако га је добио и сад у његовим Раш ако није, то у чијим је рукама, од када и по каквом је основу прешло то земљиште у туђе руке.

„Даље треба тачно још извидети има ли жалилац односно његов отац, сем тог земљишта, ако му га је држава дала још