Policija

— 572 —

Друга мера много симпатичнија и правилно изводљива, "то је обраћање пажње на васпитање деце и малолетника, |нагрочито тзв, напуштене или запуштене деце, која су на прекретници добра и зла, где је још могуће упутити их на стазу здравог разума и корисне акције у друштву. Старо гледиште да је човек мање културан ближе разуму и мудрости, напуштено је, јер се увидело да васпитање саобразно разним дру'штвеним класама и слојевима може и у ствари оплемењава душу дечију и човечију у опште, па да у том погледу може да одврати од криминалитета и упути на стазу поштења,

Научна истраживања последњег доба полажу много на практични значај улоге нервних лекара, који воле свој позив и њему се апостолски посвете, да они могу у ствари својим утицајем у тим заводима за напуштену децу да им измене криминалу нНаклоњену душу и учине је добром и поштеном. ЧОво се исто може рећи и за друга лица која немају то лекарско знање, ако само имају љубави према деци, па јој се приближе и посвете, јер ништа лакше непријања него добро за дечију душу; деца су приступачна разлогу каткад пре него зрели људи.

Код нас нам леп пример у том погледу даје „Дом за малолетнике“ у Београду, где се приватном иницијативом, уз извесну помоћ државе, предузело реформисање душе напуштене деце и малолетника, који се не казни, јер су у добу кад «се упућују на поправку и васпитање, па су се постигли ресвултати за похвалу.

Тежиште ове реформе своди се на тај факат, да се напуштено дете извуче из додаташње средине и стави у другу тде ће се: о његовој души водити рачун. Прост пример из флоре и фауне: закржљалу живстињу или биљку почети неговати; она постаје свежа и здрава, иначе умире-гине,

Практично за наше прилике, питање о кривчевој души своди се на то, да ми не обраћамо никакву пажњу на душу напуштене деце и малолетника, а скоро никакву пажњу ни онда кад су већ учинили какво кривично дело, а о души пунолетниковој ми и не водимо рачуна, већ је просто таксирамо по обрасцима за здраве и душевно болесне. Више пажње на "познавање душе људске било би корисно и у кривичним процесима, као и у претходној истрази, дакле и код полицијских “органа, којима су ови радови поглавито намењени.

Д-р Д. М. Суботић