Policija

— 573 —

ОКРУЖНИ НАЧЕЛНИК,

У ст. 1. чл. 95. Устава одређено је, да се управа у нашој, Краљевини врши по областима, окрузима, срезовима и општинама. Ова одредба односи се међутим само на државну управу, а не и на самоуправу, пошто се самоуправа према чл. 96.. Устава врши само по општинама, срезовима и областима. По начину пак, како су у чл. 95. Устава поређане односно градуиране споменуте територијалне јединице може да се изазове уверење, да се хоће да одреди, да свака област погледом. на државну управу има да се састоји из срезова, округа, и ошштина. ~

Пошто је међутим истовремено у Уставу (ст. 4. чл. 135,у овлашћен законодавац, да округе према нахођењу може укинути, јасно је, да је округ ушао у чл. 95. само за то, што се рачунало са фактичним стањем, које је Устав затекао, а да се није хтело законодавца везати пе само за округе као безусловно потребне, него ни у ком правцу.

- Законодавцу је дакле препуштено на вољу, да у ствари. округа слободно диспонира, па да евентуално, ако то нађе за потребно, образује округе и у областима где их нема. односно. да ствара и нове округе, па шта више како је то према чл. 6. Уредбе о подели земље на области учињено, да оснивање нових округа препусти и надлежности министра.

Овлашћење наиме, дано министру у чл. 6. поменуте Уредбе, која је по ст. 1. чл. 135 Устава постала закон, да се оном делу округа, који је поделом земље на области припао. једној а његово окружно седиште другој области, може министарском наредбом одредити ново окружно седиште, јер нема ограничења, да то седиште мора да буде једно од оних, које у области већ постоји, индентично је са овлашћењем за обравовање новог округа.

На тај начин је образована н. пр. од пет срезова и неколико општина и два града, који су поделом земље на области. испали из жупаније односно области загребачке и припојени приморско-крајишкој области, у тој области још нова жупанија карловачка. Пошто је Карловац уједно и седиште обласног жупана врши у тТој жупанији (округу), функције окружног начелника обласни жупан.