Policija

Бо

Ако се међутим прегледа једна маса закона културих, економских и сличних тенденција, где има да се конзеквентно спроводи један основни принцип, па је ради тога нужно, да се ти принципи бар у једној области на исти начин и по истим органима спроводе, онда се добија јасна слика о томе, да је много више онога, што се не може баш у интересу једнобразности пренети на окружне начелнике, него онога, са чиме се то може да учини.

Још тежа него Код ових послова је диференција онога, што се од послова обласног жупана може а што не може, да пренесе на окружног начелника, код послова треће врсте, Ту има да се одлучи, што је тако важно, да се мора да остави у надлежности обласног жупана, а што је такове природе, да се може да пренесе на појединог окружног начелника. О томе, што је споменуте важности закон не даје никакове директиве, него одлуку препушта потпуно обласном жупану и министру, према чему за министра постоји у том погледу једино парламентарна контрола и чисто политичка одговорност.

Сем стварних разлога играће ту у највише случајева главну улогу личне особине, способност, окретност и спрема појединих окружнмх начелника. И зато ће се такови послови моћи поверавати само потпуно у сваком погледу поузданим, беспрекорним, искусним и спремним окружним начелницима,

Овлашћања, што их по чл. 15. даје окружним начелницима обласни жупан, апсолутно су личне природе Ова над= лежност по свом пореклу није надлежност окружне власти, него надлежност окружног начелника.

Пошто је у закону обласни жупан овлашћен да је може дати, а није му ни изречно ни !асће забрањено, да је једанпут дану не може одузети, нема сумње, да своје једном дано овлашћење може обласни жупан истим путем и начином, како га је дао, и повући.

И баш та покретна правна природа споменутог овлашћења чини, да ће се грешке, којих је у почетку спровађања због разних највише техничких тешкоћа почињено служећи се овлашћењем ст. 2. и 3, чл. 15. 3, о. о. у. моћи постепено да исправе,

Према свему, што је напред изложено на оно, шта се, да се не повреди принцип једнообразности, а још у већој