Policija

~ о:

питању знатне суме, закони су за то ту да се по њима врши правда, а не да се њихови прописи примењују произвољно.

Ми врло радо верујемо да се ово са стране неких фин. управа не чиви намерно, већ просто из необавештености, па ће ово наших неколико речи добро доћи и њима, те дау будуће сличне грешке не чине, јер оваквим радом финансијске власти чине и саме себи незгоде и увећане а непотребне послове. због евентуалних исправки пореских распореда услед погрешног задужења или збод тражења повраћаја и т.д.

Да учине овакву једну погрешку фин. управе могле су бити наведене само дословним придржавањем чл. 59. закона о непосредном порезу, без обзира на друге доцније прописе и упуства. Оне као да нису знале или довољно проучиле пропис чл. 7. привременог закона о разрезу за 1921/22 годину, а још мање за упуства издана у том смислу путем расписа од стране Генералне Дирекције Непосредних Пореза. У осталом грешка је њихова и у томе, што, ако је било места сумњи при тумачењу напред поменутог законског прописа, нису о томе тражили обавештења од Генералне Дирекције Неп. Пореза, која би им у том погледу одмах изишла у сусрет.

Да би прекинули досадашњу погрешну праксу, и да би у ово питање унели више светлости, ми ћемо овде донети аутентично објашњење Генералне Дирекције Неп. Пореза од 25. септембра 1921. г. Бр. 37.132, које детаљније објашњава законодавчеву намеру из чл. 7. привременог закона о разрезу пореза за 1921/22. год, пошто је врло вероватно да га ни неке фин. управе немају. Ми смо га добавили из Генер. Ди– рекције Неп. Пореза и оно гласи:

„По чл. 7. привременог закона о разрезу пореза за 1921/022. год, а изузетно од чл. 59. закона о непосредном порезу, неће се оптереићвати никаквом порезом додаци државних и самоуправних чиновника, пензионера, инвалида, и других лица, која примају те додатке из државве или самоуправне благајне, а који нису ослобођени порезе специјалним законом, па ма којим се именом називали.

Услед разног тумачења овог законског Ма а на: основу чл. 128, пор. закона дајем ово