Policija

= 281 —

војника сталног кадра и Сјеничана, — наслућивао се је већ самим тим један напад ширих размера, а не као што смо до тада готово сваког дана имали, само на појединим местима.

Струм. жељезничка станица удаљена је била од бугарске транице око 5км. у правој — ваздушној линији, а Валандово једва један км. Тако су бугарски бандити, нападајући у правцу, стр. жел. станице у огромном броју, опколили наше предстраже, које су се јуначки бориле, па једни остали да те престраже савлађују, а други се пожурили ка самој станици и положају њеном, да посади на положају не даду времена, да се прибере и за борбу спреми, Отуда и фијук кише од куршума више саме станице одмах иза напада. На знак да смо напад-. нути, појурио је сваки на своје место. Ужурбано кретање малене резерве на станици, подмукли пушчани плотуни, фијукање зрна пушчаних и хука Вардара, у оној тајанственој ноћи, наговештавали су већ и старим ратницима да ће се необичан окршај одиграти.

На положају више стр. станице имали смо два дебанжова топа са једним официром и послугом, и једну чету — мирнодобску — од 60—70 војника, већином рекрута, чији је командир био на самој станици. На станици била су два брдска брзом. топа са официрима и послугом, нешто војника у резерви, коморџија трећепозиваца, посилних, сеиза и кувара. На предстражама и на истакнутијим положајима било је око 30 жандарма и толики исти број Сјеничана, још добро неизвежбаних у руковању са оружјем. Све су ове предстраже биле близу границе, сем војничких које су биле истакнуте недалеко од главне посаде на положају. У селу Худову био је један вод од 40—50 рекрута. под командом једног ппоручника, који је имао за задатак, да осигура и у даном моменту брани, приступ једним каналом из Бугарске ка стр. жел. станици и Вардару, и да одржава везу са посадом у Валандову. једна мирнодобска чета од 60—80 људи опет већином рекрута била је у Валандову и селу Пирави.

Командир посаде на стр. станици био је мајор Грау Валандову мајор М. — Командант вардарског гран. одсека био је такође на стр. жељ. станици потпуковник В.

Жандарми на овом сектору били су под директним заповедништвом полицијског писара на стр. станици.