Policija

288 —

ред, а држава би дичила на једну добро уређену и богату кошницу. -

Да би се то могло постићи, неопходан је услов да сви извршиоци закона буду лица енергична, слободна, поштена и апсолутно беспристрасна. Главни пак услов да чиновник, извршилац законске воље, очува здраве особине поштене душе добивене на дому и у школи, јесте, да је материјално осигуран, за може себе и породицу издржавати у времену у коме живи, јер је познато, да човек, који је материјално зависан од другог, не може у свакој прилици ићи усправљено.

Инстинкт самоодржања код свакога живог створа урођен је и од свих је најјачи; а тако исто и осећај благодарности на учињеној доброти да се живот одржи.

Питаће неко, чему ово, на што изношење ових чињеница које су свакоме познате2

Износе се за увод једне тешке жалбе запостављеног у наградама полицијског чиновништва. А како ова жалба иде

са југа Краљевине, то су и наводи у њој узети из прилика за живот тамошњих полицијских чиновника.

Да би полицијски чиновник данас, а особито овде, могао представљати чиновника у правом смислу, неопходно је потребно да има плату (са осталим принадлежностима) равну нанужнијим издацима према данашњој скупоћи, како никад. не би био дужан чаршији. јер чиновник не може казнити пекара за продавање јексичног хлеба ни кафеџију за нечистоћу ако је приморан да се код њих задужује при крају месеца. Не може, јер се томе противи онај урођени осећај благодарности на учињеној доброти, који пре поменусмо.

Овако уравнотежена плата била је до 1912. године, и чиновник је био чиновник, а данас је чиновнички ред најсиромашнија друштвена класа, једва способна да се прехрани.

Данашње награде чиновника, узевши куповну моћ монете коју примају, подбацују половину вредности предратних плаша. Да би ово докавали учинићемо следеће упоређење:

У 1912. години срески полиц. писар П класе имао је месечно:

систематске плате 125,— дин. додатка по зак. о трошковима

управних власти 55.— дин станарине 35.—- дин.

Свега 215.— дин.