Policija

— 291 —

са слугама тих суграђана, са крчазима у рукама на чесми «стајао и ред чекао; може ли имати угледа кад иде у поцепаним ципелама и оделу које је изгубило своју боју, а он друго није у стању да купи2 Како он може као поциц. чиновник у свакој прилици говорити средини у којој служи о богатству и снази наше државе, кад сам, као њен представник, у неком погледу ствара тој средини утисак слуге2 Не може! Сигурно да Гистав ле Бон има право кад у своме делу „Психологија гомила“ каже: да и одело човеку подиже ауторитет у маси.

Скоро је изгласан Закон о чиновницима и осталим др"жавним службеницима грађанског реда. Тај закон побољшао је основне плате и установио је положајне плате и сталне станарине. Донета је Уредба о разврставању чиновника и они «су разврстани по том новом закону у категорије, групе и "степене. Донета је уредба о додацима на скупоћу, који треба да допуне чиновницима разлику од сталних принадлежности по новом закону до стварне потребе за живот.

Овај закон и ове две уредбе биле су последња нада чи'новника да ће им се стање побољшати, Та нада подбацила ЈЕ није дала оно што су чиновници очекивали. Напред изнета упоређења плата некадашњих и садашњих јасно ово показују.

Полиц. чиновници, позвати да у народу одрже законитост ји ред, да очувају ауторитет Државе и њених закона, да помажу судове у делењу правде, заостали су у наградама иза многих државних службеника без којих би се у крајњем случају могло и бити. Ова велика разлика нзмеђу принадлежности, које им се данас исплаћују, и стварне потребе за живот намеће службеницима полиције. мисао, да је прошло време кад је требало поштено служити. На време треба предстодећу опасност опазити и узроке отклонити, јер кад зло узме маха — допкан је.

Истина је да је наша држава још увек пред великим зажацима, а нарочито после последњих избора, али би врло корисно било да се уз остале предлоге закона, који се имају изнети пред Народну Скупштину, изнесе и предлог новог закона о додацима на скупоћу, који би тешку службу полиц. чиновника боље наградио, и који би боље повео рачуна о данашњој стварној вредности новца.

4%