Policija

== 210 =

да је препоручљиво ноћно и за време одмора осамљење (ми сматрамо да је врло препоручљиво) него ту треба показати, да не иде са законом о извршавању казне лишењем слободе одредбе јединственог казненог закона већ у напред — омаловажавати, Ако се чини, да је одредба 5 36 прекрута, или неизвршљива мора се постарати, да се промени стајалиште већ. тамо, у казненом закону.

Гледе техничке стране нацрта за извршавање казне лишења слободе споменули би прије свега, да сваки закон мора говорити јасно и одређено. Модерни закони морају избегавати одредбе, које се служе изразима: „по могућности“, „по правилу“, „ваља се старатв“ ит.д, то нека се изрази у одређеком облику, или нека се црта. Надаље имамо сву силу одредаба, које би морали пренети у казнени законик, на пр: одредба 5 12 т.ј. да приупадници и туђинци не могу доћи у завод за „слободњаке“ (полуслободне кажњенике), и да се не могу одпустати уветно на слободу; друге опет у казнено-правни поступник, на пр. одредбе 85 15. задњи ставак,. да смеду бити „изузетно“ и они осуђеници одправљени у казнионе, који су уложили само призив проти одмереној казни, исто тако одредбе гледе прекидања казна лишењем слободе.

Осим тога је закон о извршавању казне лишењем слободе — премногоречио. Донаша много одредаба, које би спадале једино у казнионичке правилнике. Да наведемо неколикодрастичких примера. Прописује „неговање песме“ и то само за старије младостнике (јер је прегледо да могу и млађи доћи у казниону). Захтева се евиденца о издатности хране „сма· њењем телесне тежине кажњеника“. Навађа се, какав крух да се пече, куда да буду обрнута окна судских затвора, ако нема около зида итд. итд. То су све „жеље“, које се за сада неће дати испунити — а ни у будућности се исто тако неће дати никада потпуно оживотворити, па ипак нека такове и сличне ствари одређује закон!

_ Имаде места у нацрту која нису јасна на пр. што је „најблажа“ а што „најтежа“ врста казне у 5 262 Тко одређује по 5 24 трајање добе изнад 1—3 године за самотни затвор суд или казнионички управникр Ако судиште, да ли да. прије његову осуду потврди Министарство Правдер Тко да дозвољава наимање радне силе кажњеника — по приватни–