Policija

ВА =

цима и подузетницима (5 36)2 Ту би било потребно, да се дозвољавање придржи некој средњој инстанци између казнионичког управништа и министарства правде, али је боље само последњему. Даљне потанкости у оквиру ове расправе нећемо навађати. Споменути ћемо, да имаде нешто такових тисковних погрешака у нацоту које може „пречански“ јурист лагано сам исправити; србијански, који не позна још нацрта за јединствени казнено-правни поступник, па може бити не (на пр. „наше државне тужиоце“ у 59 место „више државне тужиоце ').

"Најважнији разлог проти скорашњем узакоњењу нацрта о извршавању казне лишењем слободе видимо у том, да такав закон сам по себи, за сада, на стварном извршавању казне лишењем слободе не би могао ништа побољшати, Насупрот, својим превише лабаво заснованим прописима, који леже у · прелагним и закључним одредбама, само би петрифицирао садање каотичко стање! Та морало би све остати по старом, док нема средстава ва нове зграде и док се те у истину не подигну. Добили би гомилу неизвршљивих прописа, само гледе размештања кажњеника и надзирања казнених завода; дошли би дакако до легалног ослонца ва централизацију, које у Словенији и Далмацији још нема и која, по нашем мњењу, није за препоруку.

У.

Ни најмање не двојимо о том, да врховна управа казниона у министарству правде тежи са свом озбиљности за тим, да побољша одношаје у казненим заводима, те да њој нетреба следећих савета гледе одредаба, нити предлога де Јере Тегепда. Па ипак се усуђујемо неколико мисли на том месту забележити, јер желимо нашу ширу јавност, за проблем извршавања казне лишењем слободе, заинтересовати и на тај начин уједно назначити пут будућој законодаји.

1. Желели би прије свега, да се постара за службено издање свију законитих и уредбених прописа и правилника, у колико још данас вреде за извршавање казне лишењем слободе, да се узмогну оријентирати сви они који се занимају за предмет. А то сигурно неби били само правници. Гиме би се уклонило управо мучно стање у коме се налази сваки онај,