Policija

— 302 —

И домаћин и гост имађаху разлога бити задовољни овим жастанком.

Код Душана оста велики војвода Новак Гребострек,

— Кнеже Гребострече! — рече му Душан, кад виде да жу сами. — Био си сведок свега разговора нашег. Све си чуо, а мало си говорио. Сад ми реци шта о свему мислиш.

— Краљу и господару!.— Крупним гласом отпоче старина. — Пре свега опрости што мисли својих казујем тек по заповести твојој. Таква ми навика бејаше за време служења твом деду, славног имена краљу Милутину. Тако сам радио и за живота оца краљевства ти, блажене памети краља Стевана. Такав мисли бити и у служби теби, краљу и господару мој, за ово мало дана колико ми је, грешну, Бог милостиво по"дарио. А и куд би речи слуге твога претицале речи твојих! "Зар да твој сабеседник помисли: ту није довољно памети, њу "други мора допуњивати2 Ето зашто ћутах!

Дирнут таком исповешћу прослављеиога кнеза, Душан "обема својим рукама узе његову десницу:

— Часни кнежа! У ношењу великог терета државног који по Будљивој игри судбине примих на слаба плећа своја, помоћи ће ми службевици твога кова!

— Али јен судбина бирала коме ће бреме досудити!

Ове речи Гребострек изговори мирно и озбиљно, да се тодмах видело како их креће „искрено уверење, удаљено од „ласкања. -

Изговоривши то Гребострек убедљиво настави:

— А на питање шта мислим о том што данас видех и чух, велим ти, господару: не испуштај угодне прилике! То је "прва реч, и она се дословца слаже с твојим мислима. Горштачко племе Фанда, преко свога јуначкога кнеза, нуди ти се у пријатељску службу! А шта се за то у накнаду тражи Само оно, што би ти, за добро своје и за добро државно, и сам понудио. Тражи твоје одобрење и твоју војну помоћ да удари на Драч и на Драчко Војводство, како би млади _ Кнез задовољио живу потребу душе своје, да се освети за __повређену част имена свога! То ће бити међусобни покраЈински сукоб, који ће високим циљевима твога краљевства отворити врата Адрије. Та врата нама припадају. ја сам их, краљу и господару, својом руком отварао, и отворио сам их