Policija

— 30: —

3 полиц. уредбе и чл. 94 тач. 4 6. зак. о општ.). Пошто су окружне вароши, са ступањем у живот овог закона, потпале под територијалну надлежност среских поглавара (чл. 27), то је на њих прешла и надлежност за извиђање и пресуђење речених иступних дела у истом обиму, у коме су је имали и пређашњи окружни начелници. Према овоме, општински су“ дови у окружним варошима могу и данас извиђати и пресуђивати она иступна дела из ТИ части казн. вак., која срески. поглавари не узму пре њих у поступак. Св. Бр. 2790.

ХХШ.

Суду општине ресничке (срез крагујевачки):

Изузетно од одредаба грађанског законика — по којима између оца и синова не постоји задруга сем случајева кад је нарочито уговорена — по закону о таксама, у колико се тиче извршења његових одредаби, сматра се да задруга постоји кад год отац са синовима заједнички уживају имање (чл. 5 тач. 6. од 3.). Према овоме, досуђена такса може се наплатити из очевог имања.

По чл, 32. зак. о такс., наплата досуђене таксе може се: вршити егзекутивним пусем, а по чл. 32 тач. 5 такс. правилника од 1913 г. „Благодејање из тач. 4 а 5 47!. грађан. суд. пост. не важи за наплату таксе“. !

(Са. Бр. 161,

ЛИСТА К

Андра Гавриловић:

ЛЕНА ХРАНЕ С ИСТОРИЈСКО-КРИМИНАЛНА НОВЕЛА.

— Наставак. — (мр

16.

Било је већ неко доба ноћи, кад кнез Ђура, после 6огате части за краљевим столом, изиђе из Душанових одаја.

Ђуру одведоше у одељење које је било намењено њему и његовој малој пратњи од два поуздана му службеника.