Policija

Варошица Грделица. — Указом Њ. В. Краља ог 10 децембра 1924. г. на предлог Министра Унутрашњих Дела, а на основу 5 6. зак о местима, решено је: да се село Грделица, са засеоцима: Дервеном, Дедином Баром и Бојишином, у срезу власотиначком, области нишкој, по изјављеној жељи грађана прогласи за варошицу под именом Варошица Грделица.

Полицијски Конгрес у Њу“ Јорку. — Уредник нашега листа г. Лазаревић, одазвао се љубазном позиву Управника Њу-јоршке полиције, да лично присуствује полицијском конгресу, који ће бити маја месеца ове године у Њу-Јорку.

Г. Лазаревић је отпутовао у својству члана сталне Међународне Полицијско-криминалне Комисије, и представника Југословенске Полиције, којим је избором почаствован пре две године на полицијском конгресу у Бечу.

По извештајима из Њу-Јорка Конгресу ће присуствовати делегати из разних држава, сам Северне Америке одакле ће их бити преко 150,

Ми смо у ранијим бројевима већ имали прилике да изнесемо програм рада овог Конгреса. Читајући, међутим, стручне листове америчке, он ће по

309 —

припремама, бити један од најинтересантнијих, међу свима досадашњим.

По себи се разуме да ћемо о свима важнијим појавама са овог Конгреса детаљно обавестити читаоце, као и о утисцима које г. Лазаревић буде добио о уређењу американске, специјално Њу-јоршке полиције те највеће варошке полиције на свету.

Г. Лазаревић ће при повратку задржати се кратко време у Лондону и Паризу да би сеи код тамошњих полицијских дирекција упознао са уведеним новинама у току последњих година. Интернационални полицијски лист. — Према закључку интернационалне криминално полицијске комисије у Бечу излази у сједишту исте почев од мјесеца јануара о. г. као службени орган „Иегпаћопаје бНепШсће Отсћегће !“ (интернационална јавна безбедност). Тај интернационални полицијски лист има да испуни двојаку задаћу.

У првом реду има да буде службени орган интернационалне комисије, који има да донаша сва саопћења, која се односе на дјеловање те комисије, па да на тај начин подржаје тесне везе између чланова ко-