Policija

— 312 —

лазе се срески начелници, који се постављају наредбом Мин. Ун. Дела, по предлогу окружних – начелника. И за среске и за окружне начелнике могу се поставити лица, која имају правно или војно образовање.

Једновремено са овим ваконским пројектом, израђен јеи пројект закона о жандармерија, који дефинише жандармерију као оружану силу за одржање унутрашњег поретка, спокојства, сигурности и за извршење закона и административних наредаба. У погледу организације, командовања, стројева и специјалне спреме, формације и интендагуре, жандармерија је потчињена Министру Војном, а у погледу употребе за службу Мим. Ун. Дела. Број жандарма не може бити већи од 6800, од којих су њих 500 наоружани само револверима и сабљама.

У сваком окружном месту налази се једна окружна жандармеријска управг са окружним жандармеријским одељењем, које се састоји од 50—150 људи, а у сваком среском месту среска жандармеријска управа са среским жандармеријским одељељењем, од 1!5—30 жандарма. Жандармеријске станице образују се на простору, који обу-

хвата 10—12 општина, и састављене су од 5—10 жандарма. Коњичка жандармерија употребљује се као покретна жандармерија по реонима, састављеним најмање из два округа. Распоред жандарма по окрузима врши се по споразуму између Мин. Ун. Дела и Мин. Војске.

0 заштити животиња. — У Лондону је скоро слављена стогодишњица постанка Друштва за заштиту животиња. Гим поводом је одржан и Међународни Конгрес на коме је учествовало 20 држава.

Из извештаја, који је том приликом поднешен, видело се да ово старо енглеско друштво има годишње на 30 милиона динара дишње прихода од којега потроши на 187, милијона.

Друштво плаћа 210 специјалних инспектора, који контролишу поједине установе па и органе власти у колико који од њих испуњава дужности заштите животиња по закону.

(Ово друштво има завод где се смештају залутали пси. У њега се могу сместити на 800 паса. Исто тако има и дом за старе коње где на 70 старих и изнемоглих коња у миру уживају сено милости.