Policija

5

Наплата таксе на подвовна средства

Кад неко лице тврди да му је неко подвовно средство, које подлежи такси из Т. Бр: 100 таксене тарифе, неупотребљиво. онда се то мора комисијски утврдити. Комисију треба саставити од једног члана општинског суда и једног службеника најближег одељка финансијске контроле.

Кад неко деобом задруге добије фијакер без коња или са једним коњем а другог коња нема, то није разлог, да се такса из Т, Бр. 100 не плати.

(06]. Ген. Дир. П. Пореза од 23-11-1923 Бр. 6503)

Кооперација фин. и полиц. власти при издавању права на точење пића

Из досадањег поступка при издавању права точења пића на ситно Генерална Дирекција Посредних Пореза уверила се да се финансијске власти строго и код сваког случаја не придржавају прописа тач. члана 6. правилника за извршење прописа из Т. Бр. 62 таксене тарифе.

Прикупљање података од полицијских власти о личности молиоца за право точења прописано је поменутим чланом, да би се могло пре издавања права утврдити да ли је дотично лице исправан грађанин и да ли испуњава све услове. Према циљу за прикупљање података закључује се, да се полицијске власти морају питати за мишљење само у оним случајевима, где се ради о лицима, која су лично-професионално прзво точења добила пре извесног дужег времена, а никако о лицима, која су лично право добила неколико дана пре, него што се молбе за право точења решава.

Тражење мишљења од полицијских власти за сваки случај и без обзира на то, када је лично право издато задаје само излишан посао и посредно наноси штету државној каси.

Како се лично право за точење издаје на оспову проверених података и истих оних уверења, која су прописана члановима 3 и 6 правилника за извршење прописа из 1. Бр. 62 таксене тарифе, то у случајевима. где је поднето лично право уз молбу за право точења скорашње (није старије од шест и више месеца), тражење мишљења полицијских власти о личности молиоца нема онога значаја, који му је прописима придат.