Policija

1)

21. и 115, Устава одређено је, да су држављани дужни сносити државне терете само према одредбама закона. Осим тога држава је дужна да свима својим држављанима омогући рад. Завођењем огромних такса на. уверења за почетак каквих, ма и најнезнатнијих обрта и заната, значи онемогућити нарочито економски слабим људима слободну радиност и привреду. Зато је безуветно нужно да се забрани свако друго плаћање таксе, која није довољна законом.

На основи тога, моли се Министарство да изволи донети решење којим се као протузаконско забрањује свако посебно наплаћивање такса за издавање обртница којег год обрта или заната ако није основано на таксеном или обртном закону, који је у важности у дотичној области. У исто време треба ставити ван снаге сва противна решења те надлежним властима ставити у дужност да на свом подручју сваки противан закључак дотичних градских управа ставе ван снаге.

Поменуте таксе заведене су у областима где је на снаги законски чланак ХУЏ. од 1884. год. обртни закон, то јест сем у Хрватској и Славонији још и у Банату, Бачкој и Барањи.

Предње вам се доставља ради знања с тим, да у овом смислу издате наређење свима властима у повереној вам области, да исто у свему извршите.

7

ОСЛОБОЂЕЊЕ КУПАТИЛНЕ И БАЊСКЕ ТАКСЕ

—— ата ———

Решењем Г. Министра Народног Здравља, од 26. марта 1925 године, Ад. Бр. 11980, Управе лржавних Бања у државној режији у овогодишњој бањској сезони ослобођавају купатилне и бањске таксе следећа лица:

а) преко целе бањске сезоне:

1. Личне инвалиде и њихове породице упућене на лечење од стране месних инвалидских заштита или надлежних полицијских власти уредним оригиналним упутом.

2. Породице палих и помрлих ратника, и ратнике који уредним оригиналним уверењем надлежног општинског суда докажу да плаћају испод 30 дин. непосредне порезе годишње на земљиште или од личног рада не рачунајући порезу на личност или инвалидску порезу.

3. Сиромашна лица, која уредним оригиналним уверењем надлежног општииског суда докажу, да плаћају до 10 динара