Policija

— 318 —

Пошто се често пута дешавало да полицијске власти узнемиравају муфтије у вршењу њихове званичне дужности, у поменутом домену њихове надлежности, то је Министарство приморано да се обрати наслову с молбом, да _упути наређење својим подручним органима да не прекорачавају домен своје надлежности и да не узнемиравају подручне органе овог Министарства у вршењу званичне дужности. јер последице сваког рада рефлектују се рђаво и на међусобне односе нашег живља као и на верски антагонизам између ЊИХ.

Доставља се предње ради знања и управљања, с препоруком, да о овоме упознате и подручне Вам органе и скрените им пажњу да се истог придржавају.

О забрани наплаћивања посебних градских такса и биљега ва издавање обртница за рад по покрајинским обртним законима.

(Од 12-11-1925 г, у Бр. 8778)

У појединим областима завели су поједини градови, нарочито они који врше функције обртне власти 1. молбе, противно постојећи прописима посебне градске таксе и биљеге на обртнице-уверења о дозволи радња. На тај начин мора странка да плаћа поред државне таксе по таксеном и обртном закону још и посебне градске таксе, које су често врло високе.

Таква пракса заведена је махом у време док у новим областима још није био ступио на снагу таксени закон, и док су обртне таксе по обртним законима биле услед девалвације валуте тако незнатне, да су за власти значиле више терет но корист. Услед тога државна власт је толерирала овако протузаконско стање и није ништа предузимала да се. ово забрани.

Пошто је међутим важност таксеног закона проширена на цело подручје државе, и пошто, су решењем Министарства Финансија од 21, јула 1924. године Бр. 83751. обртне таксе прерачунате на златну базу и тиме су знатно повишене, не може се више допустити да градови даље убирају споменуте своје посебне таксе. Пре свега једно од најосновнијих уставних начела јесте да се никоме не може стављати у дужност плаћања каквих дажбина без законског овлашћења У чл.