Policija

— 250 '-—

мањи део политички организованих грађана у једној држави. Животни живац и смисао сваке политичке странке образује њен програм, од којег странка понекад више-мање одступа због могућих важних околноста, али т. зв. тактика (реално спровођење програма у живот) никако не може нНиштитИ основе програма, јер у последњем случају странка губи своје лице и прави смисао своје егзистенције. Програм странке показује како странка посматра питања државног уређења, политичког и економског живота и међународних односа, те наглашује, какав се правац код решавања тих питања јавља, по ченом мишљењу као најкориснији за садашњост и напредак државе и њеног становништва. Али схватање горњих питања и начина решавања њихових могу бити веома различити због разлике веровања, убеђења. образовања, а нарочито због противречности интереса појединих класа и група како у "политичкој, тако и у економској среди. Услед тога води се борба и постају различите странке са различитим програмима.

Даље, свака странке у интересу победе својих идеала, појмљиво је, тежи да што више прошири своје редове па ради тога води непрекидну пропаганду, усрдно регрутује нове присталице и на сваки начин олакшава улазак у своју средину. Најзад, свака странка управља се преко слободно изабраног својег одбора, којем даје у важним случајевима потребне директиве.

Свем овом у више односа не одговара руска комунистичка странка. Видели смо већ, да су под изговором привременог тактичког одступања поглавари комунистичке странке, када су прешли на Хеп, жртвовали читав низ својих главних програмних начела, да би се задржали на влади. На тај начин они су изгубили своје страначко лице и изопачили га. Знамо такође, да они стављају интерес међународног пролетериата. више интереса руског народа као целине, а Русију у опште гледају само као базу за свој „експеримент у планетарном масштабу“, и мирне су душе готови ту базу напустити и поставити свој центрум у свакој другој држави, где се околности покажу за њих најповољније. У коме ће стању остати Русија после њиховог експеримента, они се о томе апсолутно не брину, јер они се држе за Русију само дотле, докле нису успешни њихови покушаји да. добију другу базу, која ђе