Policija

Ба —

бити најбоља за успех светске револуције. И стога комуни– стичка странка не може се признати као руска политичка странка. 5 |

Што се тиче президиума комунистичке странке, и он се разликује по својој организацији од президиума свих других пољитичких странка. Не само по уставу П] интернационале њен президиум (Изввшнн Комитет) има најшира пуномоћства,. не само (у размаку времена између конгреса 11. интернационале) његове инструкције свима комунистичким организацијама „имају снагу закона“, већ сем тога задржан је по завету Лењиновом и принцип спољашне и унутрашње конспириције, који претвара президиум странке у фактичку диктатуру над странком. Поред тога, ма да се састав комунистичке странке и број чланова (као што ћемо још видети) јако мењају, састав њеног централног органа и засебног врхунца тог органа т. зван. „Политбиро“ остаје готово непроменљив, и ако постоји у редовима странке трајна опозиција. То се објашњава тиме, што у ствари слободно бирање президиума странке не постоји, јер поглавари странке од самог почетка држећи странку у гвозденим рукама, онемогућили су формирање опозиционих елемената у странци (јер најстроже забранили су т. 38. фракцаје“) ша не устручавају се да примене веома одлучне мере за сузбијање опозиције, као што показује пример са Троцким и његовим присталицама. У вези са тим карактеристично је, да у руској комунистичкој странци претежна већина поглавара нису Руси. Колосални лео припада јеврејима (Зиновјев — Апфељбаум, Троцки — Бронштејн, Камењев — Розенфелг,. Красин, Стеклов — Нихамкес и т. д.). Има ту Пољака (Дзержински, Домбаљ и др.) и Ђурђијанаца (на пример, Сталин Дугашвили), или чак и Мађара, у лицу познатог комунистичког. поглавара Беле Куна, који је директно учествовао не само у президиуму , интернационале, већ и у руским управним. пословима, на пример, као крвави управитељ Крима после: пада Врангељевог.

Дакле и према организацији, саставу и правима свог президиума руска комунистичка странка не одговара појму политичке странке.

Али све то није најглавније. Најглавније је, да је комунистичка странка од дана свог доласка на владу изгубила све: