Policija

== КЕ —

отерија, чета, група, али никако не полштичка странка. Најзад, што се тиче састава ове „странке“, видимо карактеристичне и тачне податке, који сведоче, да око 909 садашњих њених чланова нису били раније бољшевици-социалисти; они су ступили у комунистичку странку само онда, кад је она победила и дошла на владу. То су дакле поглавито опоршунисте, који се нису борили за победу бољшевичко-социалистичких идеала, већ из нужде или других практичких разлога похитали су да се попну у привилегисану групу, коју воде нови поглавари Русије.

Даље чак на вишим местима у странци (т. 38. „одговорни радници“) око 30%, припадају горе споменутој опортунистичкој категорији, и то је тим више појмљиво, да се сада у странци свака опозиција Неп-у, т. |. у ствари верност комунистичким идеалима и тежња, да се они догледно спроводе у живот, сматра као нешто преживљено и штетно за странку. На тај се.начин лако отварају врата за долазак у странку сваковрсних спекуланата и беспринципних каријериста

Има у комунистичкој странци и доста раденика, али се сви ти раденици брзо декласирају, претв. рају у комунистичке чиновнике и, како сведочи стварност, не само се не брану о интересима правих раденика, већ у претежној већини у интересима Нела и своје каријере понекад директно излаве против радничких потпуно оправданих захтева и обављају на фабрикама и заводима поглавито надзор пи шпиунажу.

Најзад, сељаци се налазе у странци у броју, који је ништаван упоредно са општим бројем сељака у Русији, али и ти готово безизузетно заузимају партијска и друга места, везана са платом и искоришћују свој „комунистички“ положај у бољем случају за заштату и помоћ својим комисијама и пријатељима, и у горем за експлоатацију сељака у корист својих личних интереса. Није узалуд било једанпут писано у совјетском часопису „Беднота“ (од 11. дец. 1923. год.), да садашње стање ствари може изазвати у сељачкој маси само уверење, да „је она обманута револуцијом и дасу сви позиви и лозинке, са којима се комунистичка странка обраћала на земљорадничке сељаке потпуно лажни и лицемерни“.)

"1 В. подр. питате, статистичке и друге податке, потребне за основну карактеристику комунистичке странке и њеног састава код Ст, Ивановића, горе спом. д., стр. 23—34.