Policija

-- 572 —

друге основне особине, које су неопходно потребне за појам политичке странке.)

Као што је прогласио о својој странци председник Ш интернационале Зиновјев, њој сада припада у Русији „монопол легалности“. Под изговором, да се не може друкчије остварити диктатура пролетериата (ма да нису сасвим идентични пролетериат и руска комунистичка странка), Зиновјев штити оно стање ствари, код (којег, као што он директно признаје „комунистичка странка јавља се као јединствена легална странка у С. С. С. Р., „згужвала је све остале политичке странке“ и „задржала је само за себе монопол поличког рада“. Сем тога и економску ситуацију удесила је тако, да је сада могуће активно се испољити чак и ка економском стању само под условом уласка у комунистичку странку или примицања ка њој.“")

Али тако комунистичка странка није више странка. Странка је свагда један део народа, макар тај део био огроман, Услед тога, ако су у земљи све странке поништене, ако се на површини налази само једна група људи, која дави чак и у економској сфери (чега није било и у старим источним деспотијама), тамо један део народа замењује целину, и учинивши ту замену он више није странка.

Највад, упркос горе наведеном појму странке, руска комувистичка странка никако не тежи проширењу својих редова. Као привилегисана група, којој припада монопол политичке и економске власти, иста мора да стави арепоне за улазак у своју средину, јер неби могла задржати своје привилегије, ако би се прекомер1о проширила. И видимо, да је она, кад. се учврстила, одмах избацила из свог састава више 0д половине чланова, и затим, мада је допустила ново попуњавање својих редова (т. зван „пријем Лењинозог имена), она и поред тога у толико отежава систематски ступање у своју средину, да је, натример 1921 и 1923 г. примљен само незнатан број, а 1922 сасвим није бпло пријема Јасно је да код свих својих горњих особина руска комунистичка странка може да се зове клика,

Ћ) Прам. са горњим питањем долазило је у додир више писаца (проф. Алексејев, проф. П. Созокин, проф. Сарока и др.), али потпуно орвгинзлно постазио је и разредив то пнтање у својем г. спол, делу г. Ст. Иванович.

у В. код С. Иванозича, ч с. дело, стр. 4—9.