Policija

— 577 РАД ПОЛИЦИЈСКИХ ЛАБОРАТОРИЈУМА“)

Краљевина С. Х. С има у овом тренутку све потребне елементе, да би се организовали полицијски лабораторијуми. Ова установа, релативно скорашњег порекла, чини огромне услуге у Француској, Швајцарској, Белгији, Немачкој, и другим европским и америчким земљама.

Полицијски лабораторијум је место за истраживање, у сврху утврђивања идентитета злочинаца, преко његових трагова. Ту ће особље, нарочито припремљено и снабдевено потребним материјолом изучавати доказе ив кривичног спора, Одатле ће одилазити службеници са задатком, да пронађу отиске (злочинаца).

Битна је ствар убедити целу полицију, да треба чувати и употребљавати трагове. још и више, треба образовати публику у овом смислу. У Лиону, ми смо успели, за кратко време, јасно показати људима, који су најмање у току научних питања, шта све могу очекивати од полицијских лабобаторијума, у случају када су жртве злочина или преступа.

· Никада, у овим случајевима, не виђа се овде, да људи пострадали дирају предмете, на којима се, можда, налазе отисци прстију, пре него би особље из лабораторијума извршило увиђаје. Чак се дешавало да тужиоци, кад би при повратку кући, у недељу вече, видели да су покрађени у стану, оду у хотел на преноћиште — док би ме за то време обавестили — из страха, да не би уништили тако драгоцене доказе.

Отисци прстију потврђују на најсигурнији и највернији начин идентичност. Изнаћи их није тешко. Полицајци који имају вољу за овај рад могу, за неколико месеци, и ако се нису занимали науком, постати врло сигурни вештаци за отиске прстију.

Не оставља злочинац само тај траг у пролазу. Полицајац мора да се извежба, да види све оно што остаје на те%) Госп. Д-р Е. Локар, добро позват нашим читаоцима по многобројним радовима из области полицијске технике био је љубазан, да нам пошаље овај свој чланак, који је написао специјално за наш лист. Ур. „Полиција“ 2