Policija

— 578 —

рену (после злочина). Може да види траг ногу, ноктију, отиске у храни, трагове животиња, длаку или косу нападача или жртве, мрље сваке врсте, обично се све то налази. Али, тако је исто потробно да зна полицајац пронаћи ређе трагове, за које изгледа, на први поглед, да су неприметни. Ту скоро доказано је, да испитивање саме прашине помаже да се утврди који је предмет човек узимао, где се бавио и којим је путем ишао. Крајње мали трагови довољни су да заголицају онога који тражи: конац откинут са одела, пепео са цигарете, раскинута паучина.

Ништа није занимљивије од овога истражавања. Ни једна књига не буди већу радозналост од места, где су забележени трагови злочина. Желим друговима српске полиције да заволе овај посао. Лако ће доћи до оне тачке, на којој се ми налазимо. Са поверењем очекујем дан, када Бемо ми од њих, почети добијати упуства.

Др. Едмон Локар, директор полиц. лабораторијума У Лиону,

ПИТАЊЕ АЛКОХОЛА У НАЈНОВИЈЕМ НАЦРТУ. ЗА КАЗНЕНИ ЗАКОН НЕМАЧКЕ РЕПУБЛИКЕ.

|

Пројекат јединственог кавненог закона за нашу краљевину заузео је у борби против криминалитета на алкохолној основи за тадашње ареме од прилике модерно стајалиште. Од године 1922. кад је био тај пројекат штампан, а ни дошао на књижевни трг, прошло је доста времена, ствар је запела и не може никако даље. Као и толико других важних законодавних радња, остао је и тако важан захтев изједначења кривичног права — на хартији, јер наши професионална политичари, разуме се, имају сувише посла са — третирањем партијских односа. А време се жури, и данас прилике су већ опет неколико друкчије, оне траже већ — ревизију вашег пројекта. Код ове ревизије ваља питање алкохола још један пут добро размотрити. Биће потребно, да се обазремо и на остала законодавства