Policija

— 583 —

жупан на његову молбу разрешити од кнежевства и пре истека рока од године дана, али само ако је изабрани ванредно оптерећен другим пословима. Против одлуке поджупанове има места жалби на жупанијску скупштину.

29 Поглаварске принадлежности. — Редовну плату не уживају сви поглавари. а) У малим и великим општинама _редовну плату уживају: општински односно окружни бележници и општински односно окружни лечници. Принадлежности општинских и окружних бележника регулисане су законским чланком Х]. од 1904. Он одређује минимум плате бележника и помоћних бележника (подбележника), као и начин допуне њихових плата до тог минимума, где су оне до доношења споменутог законског чланка биле мање. Бележничку нлату одређује, у границама тог законског чланка, жупанијска скупштина. Једном одређена, ако је већа од законског минимума, она се не може смањивати, Ово је могуће само с одобрењем жупанијске скупштине и у случају да општина докаже' да је преко мере оптерећена. Земља, коју су бележници уживали пре донашања општинског закона од 1886. остављена им је истим законом и даље, само што је прописано да се од бележничке плате може (али не мора) одбити у готовом новцу једногодишњи катастрални приход те земље. Против одлуке жупанијске скупштине која се односи на бележничке принадлежности, могућа је жалба на министра унутрашњих послова. — Свака општина плаћа свог бележника, а окружног бележника плаћају удружене општине бележничког округа заједнички. Сразмер, у ком ће удружене општине плаћати окружног бележника, одређује од случаја до случаја поджупан. Он одређује такођер, да ли ће бележнички округ узети поред бележника и бележничког помоћника (подбележника) и у којој ће општини бележник и његов помоћник становати. о свим овим питањима поджупан доноси одљуку тек пошто је предходно саслушао представничка тела зиинтересованих оћштина и окружног бележника Против поджупанове одлуке могућа је жалба на жупанијску скупштину.) — Старање о

1) Ако је у питању одређивање сразмерг, у кон ће удружене општине плаћати окружног бележника н његовог помоћнике, против одлуке жупанијске скупштине могућа је у смислу 7. 3. 5. 30. 3. ч: ХХУ!. од 1896. жалба на управни суд.