Policija

— 582 —

Ме

Ако прегледамо све те прописе, па их поредимо са онима. који стоје у нашем пројекту за јединствени казнени законик, видимо три нарочито значајна момента:

а) Немци су мишљења да је свако пијанство. у коме је учињено некоје кажњиво дело, као такво само посебни деликт,. вредан казне. Наш нацрт таквог прописа нема.

6) Немачки нацрт предлаже за све деликтне, који су у вези са алкохолним питањем, врло строге, на сваки начит строже казне него наш нацрт.

ц) Прописи немачкога нацрта, који вреде за гостионскиобрт, израђени су много детаљније и предвиђају више деликата него наш нацрт; и то с правом, јер баш гостионице и овакви локали су највише скровишта и легла алкохолное криминалитета.

Код дефинитивне израдње нашег нацрта биће потребнс да се обазремо на ова стајалишта немачког пројекта и ми..

Проф. Др. Метод Доленц (Љубљана).

УГАРСКИ ОПШТ. ЗАКОН ХХИ ЗАКОНСКИ ЧЛАНАК ОД 1886.

Б. — Обавезност поглаварске службе и поглаварске' принадлежности. 195 Обавезност поглаварске службе. — Из законски»

прописа проивилави, да је од свих поглаварских звања једино звање општинскога кнеза обавезно и то за време од године: дана. Општински становник, који је изабрат за кнеза, мерг кнежевско звање вршити бар годину дана. У противном случају може бити оглобљен до суме у закону предвиђене. Општински становник, који је кнежевско звање вршио већ годину дана или је већ једном био оглобљен, не може се присилите: да и даље врши кнежевско звање, нити да се пре истека рока од шест година поново прими кнежевскога звања. Међутим општинског становника, који је изабрат за кнеза, може пољ-