Policija

— 564 —

Што се тиче спремности судија, закон не тражи не само факултетског, већ ни никаквог образовања, Тражи се само службени, а још више политички стаж, наиме: да је кандидат радо најмање шри године у суду или само две године као: одговорни политички радник. На другом месту вндећемо да положај одговорних радника могу добити само комунисти и њихове најактивније присталице. Стога нас не диви, да претежна већина садашњих судија у СССР нема више. па чак и средње просвете, те да је чак у вишим инстицијама проценат дипломираних правника врло мали.

Што се тиче институције прокуратуре и адвокатуре, можемо навести, да те институције постоје у совјетском уређењу судова, али имају особине, које их разликују од. прокуратуре и адвокатуре у другим културним земљама. Није адвокатура независно и самоуправно тело; не тражи се за прокуроре и адвокате правничка факултетска спрема; наргчито. је важна за њих, као и за судије, политички 'ценз, и Т, Д.

Ако додамо још, да држава сада даје кредите само за централне судске институције, а све остало мора бити плаћено из мањих прихода, који су у опште веома мали и слабо полазе, видимо, да је и материјални положај судова и судија врло тежак,

Код ових прилика стварно стање правосуђа у С. С. С. Р. даје врло тужну слику.) Чак и совјетски званични материјали и њихова научно-публицистичка књижевност доносе податке из Којих излази, да је положај судова у односу просторија и услова рада, плата, канцеларијских потреба и т.д. — сиромашан и критични, а понекад и близак просјачком стању, Сва виша места заузета су комунистима, а нарочито у прокуратури, која има изванредно широку компетенцију не само у судским, већ и у управним пословима. У већини судова деловодство се налази у хаотичком стању. Судије и помоћно особље раде у опште слабо и прекомерно лагано. Подмићивање се у толико развило, да без бакшиша ни најправедније дело не може имати успеха, и т. д.

Због тога се нећемо више заустављати на организацији кривичног и грађанског судског поступка. Заиста је први од њих у техничком односу бољи, него други продукти совјетске

5) В. подр. К. Тимашев, г. с. сборник, т. ||. стр. 228—236, ·