Policija

не Б6ђ. ==

законодавне фабрикације, мада и ту постоји низ прописа, који апсолутно не одговарају природи модерног поступка, а грађански _ поступак у неколико се приближује опште признатим правним нормама. Али шта ће нам то дати, ако нису судови способни да се руководе прописима горњих законика, јер, као што сведочи чак и званични бољшевички правнички орган „Јеженедељник совјетској јустицији“ (1922. г., бр. 27.), „две трећине судског особља апсолутно нису припремљене за судски ради веома често се не могу да ориентирају у најпаростијим формама судског поступка,“!) Не заборавимо сем тога, да је, као што смо се убедили, оганизација судова таква да о правосуђу добром и истинитом у С. С. С. Р. не може бити ни говора, јер ту постоји потпуно изопачење свих основних принципа, који су неопходно потребни за сам појам суда.

Горњу слику још морамо допунити, Код прве ере често пута се примењивала тшортура. Да ли је у садашњој С. С. С, Р. дефинитивно пропала ова одвратна средњевековна институција — Сумњиво је. И сада, и даље, ако се подигне више-мање озбиљан покрет против бољшевичке владе, шта ће зауставити у том правцу људе, који спокојно ниште све основе права, морала и културе, не поштују гарантије личности, васпостављају друге старе институције и не знају никаквих граница у борби са непријатељима за своју власт — Ништа.

ГЛАВА ТУ.

1

До сада смо, по изузетку, долазили у додир са оценом бољшевичких закона и бољшевичке стварности са гледишта оних социалистичких принципа, које су бољшевици прогласили пре свог доласка на владу. Поглавито смо се бавили решењем питања о правном и стварном стању ствари у СССР, те смо тледали, да ли постоји тамо права револуција са гледишта, које је везано са признатим у целом свету начелима морала и појмом правне државе.

Сада, да би се избегли приговори, да је нарочито потребна оцена уређења СССР и рада његових поглавара са гледишта оних основних принципа, који су од њижове стране прогла-

)В. у г. с. Сборнику Микленов, стр. 147; Тимашев, стр. 228.