Policija

— 606: —

народне полицијско- криминалне комисије и конференција свију представника немачке полиције.

На конференцији међународне комисије је учествовало :24. члана из Холандије, Турске, Аустрије, Швајцарске, Грчке, Угарске, Маџарске и Немачке,

Главни предмет расправљања била су питања о установљењу једног светског полицијског музеума, о идентификацији по Јергензоновом систему, као и извештаји са Полицијског Жонгреса у Њу-јорку. Председник криминалне полиције у Саксонској г. От. Палић, држао је још предавање о његовом тројекту за установљење једне чисто немачке криминалне полицијске комисије, ради чега је сазвана и нарочита конференција немачких полицајаца од 22. до 24. јуна т. год. Чланови међународне комисије су имали и заједнички састанак са немачким полицајцима, којом су приликом саслушали и неколико «стручних предавања о телеграфији слика, криминалној хемији и микроскопији и о катастрофама позоришним и њиховом · «сузбијању.

Од немачких варошких Полиција су изложиле своје објекте и радове: Берлин, Кели, Франкфурт, Хамбург, Минхен, Бреслава, Штетин, Дартмунт, Касел, Сул, Хановер, Ултана, Кил, Магденбург, Ерфур, и т. д. а поред њих приложиле су читаве државе или провинције своје објекте, пуне интересантности и инструктивности.

Поред саобраћаја и криминалистике, највише је било заступљено излагања из програма и постигнутих успеха разних виших и нижих полицијских школа. Биле су заступљене школе из Ајха, Берлина, Бранденбурга, из Карлсруе, саксонска из Марсења, из Ајбека, и још неке.

Берлинска полиција је изложила врло информантивне и инструктивне податке из саобраћаја уличног, и из криминалистике, заједно са статистичким подацима о кретању криминалитета за неколико година. И објекти и информације из техничке службе су били добро заступљени,

Хамбуршка полиција је изнела поред моделираног пројекта њиховог пристаништа и вароши, и до детаља израђену организацију полиције по сваком одељку специјално са свима резултатима рада до сада.