Policija

— 608 —

тичније и најновије продукте модерне индустрије, који би се могли корисно употребити од стране полиције. Тај одељак је био такође лепо заступљен.

Одељак „С“ је садржавао оне предмете изложбе, који су били приступачни само професионалним полицајцима и по нарочитим одобрењима,. У њему је било врло интересантног материјала који се односио на разне фалсификате новца, марака, пасоша и других путних исправа као и папира од вредности, на разноврсне случајеве шверца, на проституцију, нарочито противприродву, чији је музејски целокупан преглед врло инструктиван и интересантан, и т. Д.

У опште угев и овај одељак је био врло обилат у материјалу и успео у својој намени.

Охрабрени успехом ове ивложбе, немачки полицајци су донели одлуку, да у јесен идуће 1926. године приреде у Берлину нову и много обилнију изложбу, са намером да по могућству привуку и одржање међународног полицијског конгреса у то време у Берлину.

То у осталом и није немогуће, пошто ће одлука зависити од сталне међу народ. криминално полицијске комисије, која ће одржати прву идућу заједничку конференцију у Амстердаму идућега пролећа.

/.

Х

ДАКТИЛОСКОПИЈА У СУДСКОЈ ИСТРАЗИ.

Ако погледамо лупом унутрашњу површину наших прстију или боље, ако ту површину превучемо мастилом па додирнемо. један чист лист беле хартије, ми ћемо приметити да контакт прста оставља један цртеж врло нежан, састављен од једног или више система кривих линија паралелног правца и обично распоређених около две или три главније тачке.

Свака човечија рука, ма која била њена температура и њена чистота, оставља на свакој углаћеној површини коју додирне један невидљиви отисак који се да лако изазвати: оловним белилом, графитом, алуминијумом или каквим другим хемијским реактивом.