Policija

— 609 —

Овај феномен тако значајан има за узрок присуство у кожном ткиву шаке и врхова прстију линија које сачињавају сплет и кривине, а које одговарају једном идентичном распореду дубоких слојева кожног ткива, што и осигурава њихову непроменљивост. Ови слојеви садржавају отворе знојних жљезда, и за то што капљице зноја непрекидно извиру на њихову површину звану „пора“ ове линије и не могу доћи у никакав додир а да не оставе отисак свог облика у форми линеарних серија мрља бескрајно малих, од којих свака одговара извбацивању једне поре,

Посматран у детаљу, један такав цртеж, показује један скуп линија час непрекидан, час испрекидан, било у једном општем правцу, било у противном, час гранајући се са једном суседном линијом; отвор раздвојнице тако добивене иде у разне правце. Најзад везе или аде веће или мање, састављене су од линија које се поново састављају или од кратких линија.

Ови чудновати цртежи имају три доказане особине:

Прва: Они су непроменљиви од шестог месеца по зачећу све до трулења леша. Нема веће разлике између прстних цртежа једног детета које се тек родило и оних истог лица после две године, десет година, двадесет година, него што има између непрекидних увеличавања једног истог клишеа.

Друга: Они нису променљиви ни паталошки, НИ вољом самог лица; заиста, изгоретине, било да су проузроковане каквим врућим металом, врућим зејтином или врућом водом, изазивају један мали оток који, после свога пада, оставља место једној тези о 1а шестит:"); не може се наћи никаква разлика између узетих отисака пре или после опекотине.

Трећа: Они нису никада идентични код две индивидуе, Галтон је израчунао да, услед многих карактеристич них тачака које садржи сваки дактилограм, не може се наћи два слична отиска до у једној серији од 64 милијарде, а ова је цифра испод истине. Практика такође показује да два отиска, који долазе од разних индивидуа, не ризикују да буду помешана.

Изгледа да су ове особине прстних цртежа биле примеЋћене још одавно.

1) Повраћај у пређашње стање.

„Полиција“ 4