Policija

— 610 —

Доказано је да су се Кинези у УП столећу служили отисцима прстију за потпих њихових научних дела. Ништа нас не спречава да верујемо, да су и преисторијски народи познавали постојање и вредност ових цртежа и неколико писаца указују на преисторијско земљане посуђе на коме се налазе отисци прстију, који изгледа да су намерно стављени.

Тек у години 1823. изашла је једна методична студија отиска прста у једној тези, Пуркињеа, одштампаној у Бреслави. У 1878. годиниФолд је публиковао на немачком језику једну студију 0 постојаности прстног цртежа и предлагао класификацију. Доцније исти писац је писао Карлу Дарвину 17. фебруара 1880. саопштио му је своја посматрања и затражио његову сарадњу. Дарвин му је одговорио да му предмет изгледа врло занимљив, али како је повучен у поље због свог рђавог здравља немогуће му је одазвати се позиву писмо ће доставити Галтону, који је, каже он, човек који изгледа најпозванији да се тиме занима.

Галтон је се одао проучавању дактилоскопаје и творац је једне методе за дактилоскопску класификацију, која се налави и данас у примени у Енглеској.

Први, који је употребио отиске за идентификацију, био је Вилиам Ершел, енглески високи чиновник у Бенгалији. Он је, заиста, у 1858. отпочео да захтева од извесних Хиндуса стављање отиска њиховог палца поред потписа.

Енглеска влада давала је доживотну пензију извесном броју хиндуских великодостојника. Ершел је приметио да неколико од ових великодостојника, који примају уредно пензију, имају најмање 150 година! Да би спречио у будуће такве преваре употребио је отисак прста.

Енглеска је званично прихватила дактилоскопију У 1894. години, а у 1897. примљена је и у Енглеској Индији. У 1900. готини Белгија је основала дактилоскопску службу; у 1902. Аустро-Угарска заменила јо своје старе системе са дактилоскопијом а, у 1904. прихватила је дактилоскопију и Шпанија.

Дактилоскопија или испитивање отисака прстију је за сада најбољи начин за откривање и идентификацију злочинаца. Треба разликовати у примени дактилоскопске методе две врсте процеса врло различита. Отисци могу служити прво да се познају рецидивисти (лица у поврату) и да се