Policija

— 61 —

жласирају фишеи идентичности. У овом циљу дактилоскопија _ је заменила готово свуда, у последње време иу Француској, антропометрију, која се ослања на постојаности после двадесет прве године, једног броја мера главе и извесних делова удова. Али помоћу отиска можемо да откријемо извршиоца злочина или једног преступа. Ако се нађе на месту злочина један отисак прста може се упоредити са оним једне индивидуе на жоју се сумња или која је проказана и, на овај начин, дати полицији, истражном судији један физички и необорив доказ жривице или, уверење о присуству окривљеног на месту злочина.

Отисци прстију су, као што напред већ рекох, различити. „Али ипак укрштањем папиларних линија, који их састављају добија се један општи правац кретања помоћу кога се сви „отисци могу свести на четири до пет карактеристична типа, · ашто и дозвољава њихово класирање; али ове линије дају увеликом броју прекиде и гранања ; састављају места засебна, деле се на аде; ови детаљи индивидуализирају сваки цртеж и спречавају да се исти помеша са ма којим другим. Ове карактеристике су на броју око стотину само за један прст: оне чине цртеж тако личним да изучени полицијци познају исто тако трстни отисак неких својих старих „познаника“ као и једно лице.

Индентификација отисака врши се у три случаја;

Први случај: Када се на неко лице сумња. Час сведоци „су дали опис; час јавно мрмљање изда једног сумњивог; час истрага доведе до затварања појединих лица. У свима овим „случајевима треба добавити отиске сумњиве индивидуе и упоредити са оним нађеним на месту злочина. Често се пута деашава да је име кривца познато, захваљујући једном потказивачу. Овакав помоћник полиције не може да буде на листи „сведока; треба да се држи пажљиво у сенци истраге. Контрола потказа је извршена на један потпун начин помоћу дактилоскопије.

Други случај; Једна банда је затворена, треба да се разделе одговорности. — То се често дешава, било при тучама или нападима; било при обијањима., Упоређивањем отисака дознаће се ко је равбио та врата или тај намештај; који се налази у том одељењу или на том месту. Може се овим путем „доказати да је један осумњичени, који тврди да је чувао стражу,

4%