Policija

— 612 —

припремао злочин или да је био јатак, био у ствари, главни кривац.

Трећи случај; Нема никаквог обавештења. — Ако полицијска анкета и истрага не открију никакав траг, ако неме никакав знак, или ако су сведочења доказана као нетачна, али ако има прстних отисака, ови могу дозволити успех, самом иницијативом полицијског лабораторијума. Заиста данас: лабораторијуми имају колекције фишева класиране по дактилоскопији, то јест према типовима отисака. Ако је један отисак нађен на месту злочина или крађе а не зна се чији је, онде ће се прегледати дактилоскопска колекција и врло често преглед исте доноси одличне резултате из разлога простог што данас крађе служе многима као једна лукративна професија.

Да би се доказала идентичност два отиска потребно је да се нађу најмање дванаест истих карактеристика, јер Др. Балтазар и Галтон доказали су,да се у том случају не може: десити сличност два различита отиска. |

Дешава се врло често да су нађени отисци врло мали и најпажљивијом истрагом једва се успе да се прикупе неколико милиметара квадратних од употребљивих отисака. У том случају мора се одустати од дактилоскопског доказа, али ипак дактилоскопија ће овом приликом послужити као индиција, 2 доказ ће се добити упоређивањем отвора знојних жљезда то јест пора.

Американац Вантворт, који се бави пороскопијом (науком о порама) доказао је, да поре, које су саставни део папиларних линија, имају исте особине као и ове линије, то јест: непроменљивост и различитост. У кратко, због ових. својих особина поре при врховима прстију састављају један знак идентичности првога реда. Пороскопија, једини метод идентификације за врло мале делове, је у свима случајевима: дактилоскопске анализе, једна важна допуна доказа. Пороскопско истраживање, које је врло тешко и заморно да севрши на оригиналном отиску, чак и ако се служи лупом од 5 диаметра, врши се помоћу јаких фотогрофских увеличавања. која илу од 16 до 45 диаматра.

У практици пороскопија је дозволила врло често употребу делова отисака чија величина не прелази неколико кватратних милиметара, или отиске у пола избрисане и где: се неколико тачака могу само разликовати.