Policija

— 566 —

шени, ми ћемо се нарочито на том задржати. Знамо већ да су. од времена проглашења Неп'а бољшевици знатно одступили од спровођења у живот социјалистички — комунистичких идеала, али знамо такође, да они стално тврде, да још нико није метнуо у архиву пролетерску револуцију и диктатуру пролетериата, мада у ствари диктатура не припада изабраним и правим представницима раденика и сељака, већ од првог лана бољшевичке револуције и досада припада групи лица, која стоје на челу комунистичке странке и која су претворила диктатуру пролетшериата у диктатуру над пролетшершатом и над целом Русијом уопште, праћену правим терором.

У веви са тим чак и писци бољшевици и истакнути представници владе сада отворено проглашују да у Русији постоји диктатура комунистичке странке. Они тврде да је комунистичка странка авангарда и најбољи идејни представник радвичких и сељачких маса, у интересу којих она у СССР држи владу у рукама, налазећи се у вези са Ш интернационалном и т. зван. сељачком интернацчоналом. Да ли је то тврђење тачног Да ли је заиста садашња руска влада, коју саставља вођство руске комунистичке странке, независна и самостална и стоји само у вези са Ш интернационалом и сељачком интернационалом 2 Да ли се може по својем саставу и према уобичајеном појму политичке странке комунистичка странка сматрати као права политичка странка2 Да ли, најзад, та странка спроводи у живот она начела, која су за њу обавезна са социалистички — комунистичког гледишта2 — На сва та питања треба да одговоримо.

Н

Пре свега, што се тиче сељачке интернационале, морамо утврдити, да у ствари та интернационала, као независна, самостална и састављена од слободно изабраних представника у појединим државама сељачких маса — не постоји. То је фалсификат и уметничко стварање, које је постало по жељи комунистичке интернационале, да би се створио утисак, да је Москва прави центрум не само радничког, већ и сељачког светског покрета.

Има се о томе безброј докава. Прво још у марту ове године у своме говору на седници Совјетској, објављеном У