Policija

— 621 —

без обзира на благодејање из 5 471. грађан. суд. пост. (тач. 16. правила Мин. Правде уз тач. 4-а 5 471.). Ср. Бр. 1937.

М. Суду општине оглађеновачке:

Ако се оптужени за иступно дело из Ш части казн, зак. у својој одбрани позива на судије као сведоке само у циљу лукавства — да би их искључио од извиђања и суђења његове кривице — онда они нека даду изјаве да по тој ствари немају шта да сведоче — ако доиста немају — па на основу ових изјава нека се донесе решење да нема места изузећу. Против. овог решења нема места одвојеној жалби, али га осуђени може. нападати у жалби против пресуде (5 12. полиц. уредбе).

Ако изузећу има места, онда акта треба доставити среском поглавару и умолити га да одреди други суд за пресуђене дотичног дела (према решењу Касац. Суда од 23 новембра 1911 год. за ово одређивање — кад је реч о извиђању и пресуђењу иступних кривица — надлежан : срески поглавар а не првостепени суд).

Дела која се извиђају по званичној дужности, може сам. срески поглавар извидити и пресудити, у смислу 5 4, од. 3 полиц, уредбе.

У случају изувећа по грађанским споровима, други суд за пресуђење одређује првостепени суд, у смислу 5 17. 6' грађан. суд. пост. Одређени суд има само да извиди и пресуди спор, па по том да своју пресуду — кад постане извршна — пошаље, са свима актима, месном општинском суду на: извршење.

Св. Бр. 2068.

_" Овај одговор важи и за суд општине Мировске. МГ. Суду оптшине — Косов. Митровица :

Суштина главне заклетве састоји се у понуди једног парничара другоме (противној страни), да његово (првог парничара) тврђење (тражење) оспори заклетвом, или ако то неће, да њему допусти да га својом заклетвом потврди. Право на. полагање заклетве припада, дакле, прво парничару који не