Policija

= 625 —

суд. Само кад власт по званичној дужности тражи ова уверења, моеају се она издавати у договору са одбором.

ХУП.

Јовану М. Радивојевићу, вр. дужности деловође општине љубижданске: У прошлом броју „Полиције“ објашњено је (Поуке и обавештења. У!) да бив. државни чиновници и службеници не могу бити општинске деловоће без положеног испита.

· ХУШ,

Миљку Миљковићу, писару жупаније — Скопље:

Одговор на постављено питање налази се у чланку: „униформа полицијских писара“, који је публикован у „Полицији“, Бр. 5—6 за ову годину.

ХК.

Трајилу Спасићу, деловођи општине прешевске:

По чл. 5, под г. и д. закона о изменама и допунама у закону о устројству судова прописи грађанског законика о наслеђу важе и за муслимане, а и код законског наслеђа судови могу узети за основицу своје одлуке обичајно право ако се несумњиво утврди, да је оно укорењено и санкционисано дуготрајним општим вршењем. За расправу питања о наслеђу надлежни су редовни судови, изузев случаја кад се муслимани споразуму да им спорно питање расправи муфтија, као избрани судија. Опширније о овоме видети у начелној одлуци опште седнице Касац. Суда, од 1. јануара 1923. (Полиција за 1923 г, Бр. 5—6).

ХХ.

Станимиру Недељковићу, деловођи општине калолечке

(срез гиљански):

1. Општине и села добили су земљиште од аграрних комисија само на уживање, а не и у својину. Питање својине регуласаће се законом једновремено са. аграрним питањем. Пвема овоме, и записници аграрних комисија не могу се сматрати као доказ о својини, већ само као доказ о праву уживања.

„Полиција“ 5