Policija

___ 605 =

Александар Карађорђевић, — Вучић и Срби из Аустрије прграм и историјски значај уставобранитељског режима; 6) установе уставобранишељеког режима: суд — чиновништво — школе — рад на материалном благостању — финансије; в) криза уставобранитељског режима: врховна власт по уставу од 1838 — борба Кнеза и савета — Тенкина завера — Вучић и Гарашанин; г) пад Кнеза Александра Карађорђевића: закон о Народној Скупштини — састанак Св. Андрејске Скупштине — три дана револуције, и д) закључак.

У овом другом издању Уставобранишеља има извесних нових података, којих није било у првом издању, и с тога је његова вредност у толико већа. Књига је од интереса и за шири круг читалаца, и ми је с тога најтоплије препоручујемо, и ако г. Јовановићева дела у ствари не потребују ничију

препоруку. 2. Ивдавачка књижара Геце Кона — Београд — Кнев Михајлова:

Радничко законодавство, кн. П, збирка закона (св. 16), издаје Гојко Никешић, цена ... дин. У овој књизи оштампан је закон о осигурању радника, са свима наредбама о његовом спровођењу; наредбом о установљењу таблице опасности; наредбом о иврачунавању главничког покрића потпора и ренти са таблицама и т. Д.

Закон о штампи од 6 августа 1923 г., збирка закона (св. 68), издаје Гојко Никешић, цена 6 дин.

Регистар — индекс Службених новина за 1924 год. (закони, уредбе, наредбе, правилници, решења и т. д. пропраћени напоменама о изменама, допунама и укидању), саставио Боривоје Б. Франшловић, секретар управног суда; цена... дин.

Уредба о подели земље на области; закон о општој управи; закон о обласној и среској самоуправи (с упусшвима за предлатање кандидатских листа и председнике бирачких одбора, и уредбом о пословном реду у обласној и среској скупштини), објаснио и протумачио Др. Михаило Илић; стр. 206; цена 30 дин.

Ово је, до данас, најбољи и најпотпунији коментар наведених закона, и као такав заслужује сваку препоруку. Желе+ ти је да вредни Г. Илић, чији озбиљни радови чине част нашој