Policija

— 635 —

телеграфије, која је тога дана такође у пуној употреби.

Аутомобили снабдевени без жичним апаратима, такође за тај дан ставе у дејство, и њима се најлакше и најбрже достављају све неправилности саобраћаја, односно издају наредбе, како исте да се отклањају.

Везу између ових важних обавештајних тачака и појединих стражарсках места одржавају полисмени на мотоциклетима.

У овој години за време Дербија одржавало је ред 2000 полисмена. Улице су биле категорисане и према њиховој ширини и важности одређене да ли ће преко њих пролазити само аутомобили, или и аутомобили и коњске запреге, или пак само ове последње, Било је улица, које су биле одређене специјално за пешаке.

Међународни дом за поправку у Швајцарској. — Пре краткога времена одржана је конференција представника свију кантона швајцарских у Цириху у циљу већања и одлучивања да би се сазидао и установио један нови дом за смештај и одржавање непоправимих злочинаца искитница из свих земаља, дакле међународнога значаја. На конференцији је одлучено да се њиховом Министарству рав-

де поднесе један позитиван пројекат о томе питању.

Лица која би се у тај завод сместила употребљавала би се на лакше послове, према њиховој способности, да би се од њихове зараде могли покривати трошкови вавода, а ако и поред тога буде дефицита, исплаћиваће се исти разрезом за све кантоне.

Тврди се, да завода овакве врсте већ има у Америци и да су у њима смештени по који пут не само злочинци већ и целе њихове породице, које су у главном истог моралног владања. Кретање њихово изван завода дозвољава се само по добром владању и препоруци.

Кодњаче у саобраћајној полицији. — Берлинска полиција је саградила од пола метра дуге стаклене корњаче са дебелим оклопом, преко кога могу да прелазе и најтежи аутомобили и исте утврдила на раскршћима живих улица, тако, да оне одскачу својом висином изнад осталих уличних објеката.

(Ове стаклене корњаче су У вече обојене црвеном електричном светлошћу ради потребног пи благовременог заустављања саобраћаја и упућивања на другу страну.