Policija

А

— Приликом вођења преговора о трговинским односима између Немачке и Пољске, Немачка је међу прве тачке ставила питање о олакшању формалности око издавања пасоша.

— Помоћник управника лондонске полиције г. Јатез Опуе, отишао је у пензију после 40 година службе. Он је од обичног полицијског стражара дошао на тако високи положај.

=— На полицијској изложби у Берлину, која ће бити септембра месеца ове године, и коју називају анти-разбојнич-

цајци

сабраће се поликриминалисте — целога света. До сада су полицајски стручњаци из Енглеске, Италије, Аустрије, Грчке и Сједињених америчких држава изразили жељу да држе своја предавања из области криминалистике, ким сајмом,

= Есперантистички полицијски међународни савез издао је крајем прошле године свој алманах од 791 стране са многим илустрацијама. Од стране наше полиције налази се у томе савезу уредник нашега листа г. Лазаревић.

ЛИСТАК

САОБРАЋАЈНИ

—- филмски снимак са престоничне улице. —

Јеротије Чанчаревић набра веђе, погледа преда се, тешко удахну вавдух, па као кроз дубок уздах промрмља:

— Не могу се ја окућити, па да је кућа као луша!..

И Јеротије одмахну руком, као да са неке табле у ваздуху брише све прорачуне, И нашто сви ти рачуни и сви

покушаји кад је збир сиђушан

и подбацује све наде

Од ислужења војног рока прихватао се Јеротије разних

послова. Упињао се да што стекне и ето, стекао је само то горко искуство: да се не може окућити, па да је кућа као лула !

Таква му је судбина. А против судбине немоћан је сваки човек, па и Јеротије. И можда баш за то што је Јеротије. Јер изгледа да се судбина нарочито окомила на то име. Не да му никуд маћи ни прославити се. Нема рецимо министра