Policija

МБ

Јеротија, ни гувернера Банке, ни владике, ни чувеног песника, ни научника. Па чак ни онако какав финији посао није му допуштен. Нема ни златара, ни галантеристе Јеротија. Просто један малер звати се Јеротије. И то кум осуди невино новорођенче на такву судбину. Рекне: „дете се вове Јеротије“ и запечати му сву каријеру. Може учити и школе и занате; може се преметати преко главе, па је ли Јеротије неће мајци догурати до високог положаја !

Једино у пандуре и жандарме протури се то име. Чак изгледа да је судбина све Јеротије и разврстала у пандуре и жандарме. Од најстаријих до најмлађих жандармеријских генерација провлачи се то име кроз све спифкове жандармерије.

И као да судбина, та пресудна сила, чучи у оној крстионици и чека да чује име детета, па Суде ли Јеротије, она му већ одређује пут у жандармску касарну. Доказ је баш овај Јеротије Чанчаревић. Ил' се он отимао и свашта покушавао ил нико; хватао је разне ставе и богазе па никуд маћи. Не да му се да букне, да оде у висине друштва, да буде богат, знан и поштован. Не да му се да стекне палату, па да је, рецимо, као капетан Мишо остави „отечеству“. Не да му се да се окући, па да је кућа баш као луда!

Њему је одређена друга стаза. И Јеротије се паштио док невоља на ум не ивиђе и сети га да се упише у жандарме. А примиће га. Ту су све квалификације — и ислужени рок и општинско уверење о добром владању и препорука „свима властима“ од његовог бившег командира. А што је најглавније само име Јеротије иде му у прилог. Оно му јеи најјача протекција за жандармску струку. Оно је као нарочито измишљено за жандарме.

И благодарећи томе имену, а можда и осталим уверењима и препорукама, Јеротија примише у жандармерију. И некако сврши и „жандармски курс“. Није се много ни намучио; ишло му то од руке.

— Не могу ти ја без државе, Осигурана и храна и стан и одело и озго још добијеш плату. А док беја у слободну провесију оде ми три јектара њиве и остах слепац...

Тако је причао сам Јеротије после свршенога курса. А како га је сама судбина увела у ту струку, била му је непре-