Policija

60. =

по прелазном наређењу — на крају крајева је опет путем закона дошао до те групе, — дозволити му напредовање и без обзира на овај рок у чл. 57.

Према овој одлуци, Главна Контрола неће подизати тужбе код Државног Савета противу указа (решења) овако унапређених чиновника, Већ ће их сматрати као основана на закону.

Министар Унушрашњих Дела не може постављати полициј. писаре у шрећу категорију, кад је Уредба о равврставању... предвидела ава звања само у другој кашегорији.. (Одлука опште седнице од јуна 1925. год. Бр. 34.409.)

Министар Унутрашњих Дела решењем УбБр. 181. од 9.-1-1925, год. поставио је за полиц. писара Управе Града Београда треће групе, треће категорије С.К. бив. полиц, писара; за полиц. пи.ара среза космајског треће групе, треће категорије Р. И. бив. полиц. писара; за полиц. писара среза жичког пете групе друге категорије М. Б., полиц. приправника Управе Града Београда, и др.

Гл. Контрола је нашла, да је ово решење незаконито, и подигла тужбу код Држав. Савета, са разлога:

„По чл. 1. Уредбе о разврставању и распоређивању државних чиновника под „Министарство Унутрашњих Дела“

Чуло се, затим, и мишљење, да је Главна Контрола, због тога што се тужбом — у слунају повреде другог закона сем буџета — обраћа на Државни Савет или на Касациони Суд — у случају жалбе код спорова за накнаду штете, — један суд у реда, и према томе мање важан, али се заборавило, да је она у својој | најглавнијој, напред већ поменутој, функцији

под Парламентом, а пикако под Државним Саветом или Касационим Судом. Ако Главна Контрола иде пред Државни Савет или Касашиони Суд, доћиће

и ови пред њу, кад Де у питању извршење буџета, које се на њих односи,

али се ипак зато не може рећи, да су због овог односа, оба ова суда нижег реда од ње. То је подела власти: кад је у питању буџет, Гл. Контрола мма пресудну реч, а кад је у питању други админ. закон -- Државни Савет.

У Француској Контрола ужива велики глас и њен рад прате не само политички људи већ и шири кругови.

Одазивајући се, са напред изложеног, оправданој жељи уредништва „Полиције“ износићемо у овом часопису важније одлуке Гл. Контроде све што је од интереса за службу управних и самоуправних власти, а У циљу што правилније примене закона,

А. Поповић секретар Гл. Контроле