Policija

— 690 —

варочито обравложеним одлукама поучно утиче на расправу пи– тања административних спорова, који су код нас, с погледом на новозасноване Управне Судове и њихову надлежност, за сада, тако рећи, нова ствар.

Ми би запитали г. Р. шта би сн, као адвокат, радио, кад би му која власт, по његовој каквој тужби, било грађанској или кривичној, саопштила само закључак без и једне речи разлога а још мање без и једног законског прописа2!

6) Државии Савет у овој начелној одлуци од три реда. признао је, да су државински спорови приватноправни, али кад их расправља полициска власт, — они су административни.

Ову условно двојаку правну природу државинских спорова тешко да је ико до сада познавао. Овакав закључак непознат је и науци и пракси. Па баш тај разлог морао је и _диктовати Државном Савету, да нам, што опширнијим разлозима, објасни ово своје ново схватање а именовањем законског прописа покаже, под који би се пропис могло оно као такво подвести. У толико пре, што се оно не може сложити са. гледиштем науке и закона. Јер кад су државински спорови и по науци и по закону чисто и само приватноправни, они ту своју правну природу никако не могу мењати ни према власти у чије би руке дошли. Према правној природи тих права и спорова о њиховој заштити, морају се управљати и саме власти и одређивати своју надлежност; никако пак не могу приватна. права мењати своју правну природу према властима.

МЕГ. Р. упубује Министарству прилично тежак приговор: да није начисто са самом природом административног спора.

У његовој расправи ми нисмо нашли разлога за такво тврђење. Па да видимо у колико је оправдан тај приговор.

1. Цео говор креће се око спорова државинских и суђења избраних судова. Досадањим разлозима, признањем г. Р. а и поменутом начелном одлуком Државног Савета, доказано је ван сваког спора: да су то спорови приватноправне природе.

Кад то стоји, и кад су за заштиту субјективних приватних права надлежни редовни грађански судови, — онда, како се могу приватноправни спорови упућивати на расправу Управном Суду, који штити субјективна јавна права.

„Управни Судови су по Закону судска власт своје врсте. Ови су судска власт унутар, управе са делокругом, да, као и